Dag 15 : Seward - Glacier Tour

woensdag 22 juli 2015

Wanneer we deze ochtend wakker worden is het zwaar bewolkt maar droog. Dat ziet er al beter uit dan vorig jaar. Vandaag doen we een gletsjertour door Kenai Fjords NP.

Het nationaal park kan je in 3 delen opdelen: de fjorden, het Harding Icefield en Exit Glacier.
Het hele park is 2.711 km² groot. (ter info: de provincie Limburg is 2.422 km² groot)
Vroeger liepen hier talrijke gletsjers vanaf Harding Icefield naar de zee. Toen de gletsjers terugtrokken, werden de diep uitgesneden dalen gevuld met zeewater en ontstonden de fjorden.
In deze wateren leven veel zeezoogdieren: zeeleeuwen, walvissen, zeeotters, …
De prachtige kustlijn wordt meestal met bezocht met privé tours. Net als wij vandaag dus.


We hebben voordelig tickets kunnen boeken bij Kenai Fjords Tours (50 % korting).
We vertrekken om 10 u met de Orca Voyager.
Inbegrepen is lunch aan boord en later op de dag is er dinner op Fox Island.


Zodra ik de boot zie, ben ik blij. Het is een catamaran, daar voel je minder de ruwe zee mee in vergelijking met een gewone boot. De kans op zeeziekte verkleint. Joepie.


We hebben binnen stoelen gekozen voor het geval het zou gaan regenen. Het plan is om deze als parking voor onze rugzakken te gebruiken en zelf op het dek te gaan rondlopen.
Bij het verlaten van de haven is het nog steeds droog.Kapitein en passagiers speuren de kustlijn af. Met succes. We zien zeeotters en ook deze jongen (of meisje) op een rots, een berggeit.


Onze vrouwelijke kapitein Tiff stuurt de boot heel vlotjes door wel erg smalle doorgangen.We hebben Resurrection Bay achter ons gelaten. Spijtig genoeg is het erg hard beginnen regenen. De wolken hangen laag wat het zicht enorm bemoeilijkt.


De mensen die op de buitendekken zaten, komen nu ook binnen zitten. Wij krijgen het gezelschap van Peter en Liz, een Australisch koppel.

We zien een bultrug en wat verder gooit kapitein Tiff alle remmen dicht. Er lag een blauwe vinvis te slapen in het water. Gelukkig springt die net voor de boot weg. Wat een enorm beest. Hij duikt meteen diep de zee in en laat zich niet meer zien.
(wanneer walvissen slapen, liggen ze aan het wateroppervlak, een half uurtje op 1 zijde en een half uurtje op de andere zijde, er is dus altijd een deel van de hersenen wakker)


Nu gaat het een stukje door open zee. Door de stroming en de wind is het veel woeliger water. Wanneer we een kwartiertje later Aialik Bay indraaien, wordt de rit weer rustiger.


Rond de middag bereiken we de Aialik Glacier. De wolken hangen vlak boven de gletsjer en het regent hard. Erg moeilijk om foto's te maken.
We blijven een 20' stil liggen en zien enkele enorme stukken ijs de zee in tuimelen.


Eens terug aan het varen, deelt de bemanning de lunch uit. Een lekkere kipwrap.
Nog tijdens de lunch komen we voorbij een bultrug die aan het spelen is. Ondanks de regen toch maar naar buiten voor dit schouwspel. Hij slaat telkens weer hard met zijn staart op het water.
Door de hevige regen blijven we veel binnen zitten en wisselen dan maar reisverhalen uit met onze buren. Het zijn echt super vriendelijke mensen.


We zetten koers naar enkele rotseilanden. Daar zouden veel vogels hun broedplaats hebben.


Tiff brengt de boot tot vlak bij de rotsen zodat we erg goed de verschillende vogels kunnen zien.
Hieronder: puffins (papegaaiduiker)
Nu gaat het richting een 2de rotseiland. Ook hier zit het vol leven.
Op de rotsen liggen zeeleeuwen (Steller sea lions).Nog een ander eilandje is duidelijk vogelterritorium. Op de steile wanden krioelt het van de vogels.

Puffins

Murre (zeekoet), of pinguin of the north
Een heel rijtje zeekoeten en 1 verdwaalde puffinVogels komen aan en andere trekken er weer op uit. Drukke aanvliegroutes, het lijkt wel een luchthaven.


Om 16 u 30' meren we aan bij Fox Island.
Wat moet het hier prachtig zijn als het niet regent.
Je kan kiezen tussen zalm of prime rib. Wij gaan uiteraard beiden voor de zalm. Best wel lekker.
Liz en Peter komen ook bij ons aan de tafel zitten. Gezellig, en we lachen heel wat af.Iemand heeft zich geamuseerd op het strand ... (neen, niet ikke)


Het zijn wel top-kwaliteit keien. Er worden dan ook erg veel pogingen gedaan, door jong en niet meer zo jong, om de keien het meest aantal keer op het water te laten stuiteren/springen.
Baai waarin De Kenai Fjords Wilderness Lodge ligt.


Onze tijd op Fox Island zit er op. Tijd om terug naar de boot te gaan. Uiteraard weer dezelfde buren.
We hadden het echt getroffen met Peter en Liz.
Zo werd een regendag toch nog gezellig.

Om 18 u meren we terug aan in de haven van Seward.

De weersvoorspelling voor morgen ziet er wat beter uit, nog wat regen in de ochtend en daarna droog.
Moeilijk te geloven want het is nog steeds hard aan het regenen. Al hopen we dat het waar is want morgen staat de tocht naar Harding Icefield op het programma.


Afgelegde km: 0 km
Het weer: haven van Seward 14 °C, hevige regen
Hotel: Breeze Inn Motel - Seward2 opmerkingen:

Jessica zei

Hallo Ingrid en zoon,
Wat jammer van de regen. Toch mooie foto's met wildlife. En was de misselijkheid beter op deze boot? Hopelijk had je minder last.
Grtz jessica

ingridMG zei

Ik ben helemaal niet misselijk geweest. Gisteren overigens wel een schitterende dag gehad, verslag moet ik nog maken. Ik heb nog een reactie in je route topic op het AA forum geplaatst